Jadłospis

JADŁOSPIS  OD 18.09.2017r.  DO 22.09.2017r.
  

PONIEDZIAŁEK 18.09.2017 r. 

Zupa z pęczakiem, pieczywo mieszane
Bigos z młodej kapusty, ziemniaki
Nektarynka 

 WTOREK 19.09.2017 r.

Zupa pomidorowa
Kotlet pożarski, ziemniaki
Surówka z marchwi z dodatkiem jabłka i chrzanu
Woda 500 ml.

ŚRODA 20.09.2017 r. 

Zupa grochowa, pieczywo mieszane
Makaron z serem
Sos truskawkowy
Śliwka 

CZWARTEK 21.09.2017 r. 

Zupa ogórkowa, pieczywo mieszane
Pulpety w sosie, kasza gryczana
Pomidory w śmietanie
Woda 500 ml 

PIĄTEK 22.09.2017 r.

Zupa brokułowa, pieczywo mieszane
Ryba saute, ziemniaki
Sałata ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Herbata z cytryną

 

 

 

 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów
lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW
POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH
ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)
K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych
niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.