Jadłospis

JADŁOSPIS  OD 1.04.2019r.  DO 5.04.2019r.

Alergeny podane w nawiasach

 

 

PONIEDZIAŁEK 01.04.2019 r.

Zupa kalafiorowa (7, 9)

Makaron z sosem Bolognese (1, 3, 9)

Woda 500 ml

 

WTOREK 02.04.2019 r.

Zupa zacierkowa (1, 3, 9)

Gulasz wieprzowy (1, 9), kasza jęczmienna

Pomidor w sosie winegret

 

ŚRODA 03.04.2019 r.

Zupa z fasolki szparagowej (7, 9)

Ryba saute (1, 4), ziemniaki (7)

Surówka z białej rzodkwi (7)

Woda 500 ml.

 

CZWARTEK 04.04.2019 r.

Zupa pomidorowa z makaronem (7, 9)

Pulpety w sosie (1, 3), ziemniaki (7)

Sałatka z ogórka kiszonego

 

PIĄTEK 05.04.2019 r.

Zupa fasolowa (9)

Makaron z serem (1, 3, 7)

Sos brzoskwiniowy (7)

Woda 500 ml

   

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów
lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz

14 ALERGENÓW - SUBSTANCJI I PRODUKTÓW
POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH
ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

14 alergenów wymagających uwzględnienia w opisie:

1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
8.Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh)
K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych
niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.